Etusivu Trangia

Trangia

Trangia on ruotsalaisen Trangia AB:n Trångsvikenissa valmistama alkoholipolttoisten kannettavien liesien sarja. Uunit on suunniteltu ensisijaisesti reppumatkailijoille keskittyen keveyteen, kestävyyteen ja yksinkertaiseen suunnitteluun. Yritys aloitti toimintansa vuonna 1925, ja se myy keittiövälineitä. Trangia-uuni kehitettiin vuonna 1951.

Trangia-uuneista tuli suosittuja alun perin kerosiini-tai parafiini -paineuunien sijaan, koska ne vaativat vain yhden tyyppistä polttoainetta eli alkoholia, yleensä halvemman, mutta tarkoituksella myrkyllisen metyloidun alkoholin muodossa. Trangiassa hyvää on se, että koko pakattu liesi kattilaineen ei ole merkittävästi suurempi kuin tavallinen leirikeittiö. Tästä syystä Trangia on myös pitkään säilyttänyt suosionsa ​​huolimatta siitä, että vaihtoehtoisten liesipolttoaineita ja -malleja on kehitetty useita.

Vakiokeitinsarjoja on saatavana useissa eri kattiloissa, joista joissakin on tarttumaton pinta. Samanlainen Trangian valmistama poltin on myös osa ruotsalaista sotasarjaa. Suomen Puolustusvoimat käyttää Trangiaa, ja se annetaan sotilaille tarvittaessa eli se ei ole osa varusmiesten perusvarusteita.