MSR

Mountain Safety Research, MSR, on retkeily-, vaellus- ja vuorikiipeilyvarusteiden valmistaja. Vaikka MSR:n varusteet ovat erikoistuneet kevyisiin ja teknisiin laitteisiin, ne on suunniteltu monenlaisille ulkoilun harrastajille aloittelijoista kokeneisiin vuorikiipeilijöihin. Tuotevalikoimaan kuuluvat mm. retkikeittimet, vedensuodattimet, lumikengät ja teltat. MSR aloitti alun perin toimintansa uutiskirjeenä vuonna 1969. Yrityksen pääkonttori sijaitsee Seattlessa, USA:ssa.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on monipolttoainekeitin? Toimiiko se tavallisella bensiinillä?

Monipolttoainekeitin on retkikeitin, joka toimii kaasulla, bensiinillä, valopetroolilla tai dieselöljyllä.

Tavallista lyijytöntä moottoribensiiniä saa käyttää vain tilapäisesti, koska se sisältää lisäaineita, jotka ovat terveydelle haitallisia ja jättävät lisäksi karstaa polttoainejärjestelmään.

Mitä MSR-teltan vedenpitävyys tarkoittaa? Mikä on vesipilariarvon merkitys?

MSR:n telttojen vedenpitävyys tarkoittaa, että ulkopuolinen kangas on päällystetty poikkeuksellisilla polyuretaanipinnoitteilla ja saumat ovat vesitiiviitä suoraan pakkauksesta.

Vesipilariarvolla mitataan kankaan yleistä vedenpitävyyttä. Kangas voi olla:

  • Vedenpitävä / hengittävä
  • Vettähylkivä
  • Vedenpitävä / hengittämätön
5 000 mm:n vesipilari torjuu normaalit sadekuurot, mutta pidempään kovassa sateessa ulkoilevan kannattaa varautua 10 000–20 000 mm:n vesipilarilla. 28 000 mm:n vesipilariarvolla varustetut kankaat, kuten GORE-TEX, kestävät kovankin myrskyn.

Mihin ominaisuuksiin tuotetietojen D ja T -kirjaimet viittaavat?

D on kuidun tai langan pituusmassan yksikkö eli Denier.

T tarkoittaa materiaalin lankatiheyttä. Mitä tiukemmin kudottu materiaali, sitä parempilaatuinen lopputulos.

Mikä on teltan footprint -pohjasuojan tarkoitus?

Teltan pohjasuoja suojaa teltan lattiaa ja varusteita hankaukselta, lialta ja kosteudelta. Footprint on käytännöllinen pystytettäessä telttaa haastavaan tai kosteaan ympäristöön, sillä pohjasuoja vähentää myös teltan sisälle muodostuvaa kosteutta.

Mikä on suositeltava teltan säilytystapa?

Vältä teltan säilyttämistä suorassa auringonvalossa. Säilytä telttaa aina kuivana ja puhtaana. Pitkäaikainen altistuminen kosteudelle voi aiheuttaa hometta ja hajuja sekä vahingoittaa telttamateriaalin vedenpitävyyskäsittelyä.

Kuinka kiinnitän myrskynarut telttaani?

Myrskynarut kannattaa kiinnittää, vaikka sää teltan pystytyshetkellä ei olisikaan tuulinen. Narut pitävät teltan ryhdissä ja estävät ulko- ja sisäteltan yhteen painautumisen. Telttakankaiden välissä esteettömästi kulkeva ilma vie kosteuden pois.

Ulkoteltassa on kiinnityspisteitä myrskynaruille. Pingota narut tiukasti kiinni maahan hieman telttaa etäämmälle.

Miten kondensaatio syntyy teltan sisällä ja kuinka sitä voi minimoida?

Kondensaatiota voi syntyy teltan sisällä hengitysilman, märkien varusteiden tai luonnollisen korkean ilmankosteuden seurauksena.

Kondensaation määrää voi vähentää pitämällä huolta hyvästä ilmanvaihdosta teltan sisällä: Viileämpää, kuivempaa ilmaa tulee virrata telttaan ja lämpimän, kostean ilman on poistuttava. Märkien varusteiden säilyttäminen teltan ulkopuolella tai eteisessä ja maavaatteen käyttö teltan pohjalla minimoivat myös kosteuden kertymistä.

Miten voin estää homeen muodostumisen telttaan?

Homeen estämiseksi on tärkeää tuulettaa ja kuivata teltta aina käytön jälkeen. Ripusta sisäteltta kuivumaan nurin päin ja varmista, että se on täysin kuivunut ennen kuin pakkaat sen säilytykseen. Jo muodostuneita hometahroja voi yrittää puhdistaa etikalla.

Märkänä säilytetyn teltan homeen muodostumisprosessi käynnistyy nopeasti etenkin lämpimällä säällä. Home voi vaurioittaa pysyvästi telttasi vedenpitäviä pinnoitteita.

Kuinka pitkä on teltan käyttöikä?

Teltan käyttöikä voi vaihdella suuresti riippuen siitä, kuinka usein ja millaisissa olosuhteissa sitä käytetään. Altistuminen auringon UV-säteilylle on yksi suurimmista telttaa kuluttavista tekijöistä. Hyvin hoidettu ja säilytetty teltta kestää normaalissa käytössä useita vuosia.

Mikä on paras tapa puhdistaa teltta?

Teltan puhdistukseen riittää useimmiten irtoroskien poistaminen ja tahrojen esimerkiksi puhdistusliinalla pyyhkiminen. Jos teltta vaatii perusteellisempaa pesua, seuraa näitä ohjeita:

  • Pystytä teltta ja poista sisäpuolelta kaikki irtoroskat.
  • Täytä amme tai iso vesiastia haalealla vedellä ja lisää veteen teknistä/erikoispesuainetta.
  • Huuhtele teltta huolellisesti poistaaksesi kaikki saippuajäämät.
  • Ripusta teltta kuivumaan varjoiseen paikkaan. Vältä suoraa auringonvaloa, sillä se voi vahingoittaa teltan kangasta ja vedenpitävyyskäsittelyä.
  • Tee tarvittaessa uusi vedenpitävyyskäsittely pesun jälkeen. Vältä pesukoneen tai kuivausrummun käyttöä, sillä ne voivat vahingoittaa teltan kangasta ja rakennetta.

Kuinka voin korjata vaurioituneen telttakepin?

Hajonnut telttakeppi tulee useimmiten vaihtaa, mutta sen voi väliaikaisesti korjata telttaholkilla ja/tai teipillä.

Mistä tiedän mitkä MSR -tuotevalikoiman retkikeittimet ja keittoastiat/sarjat ovat yhteensopivia keskenään?

Yhteensopivuus riippuu sekä retkikeittimen että keittoastian koosta. SimmerLite™-, WindPro™-, Pocket Rocket™- ja SuperFly™-retkikeittimet pakkautuvat yhden litran kattiloihin.

Kaikki muut joustavalla polttoaineletkulla varustetut MSR-retkikeittimet sopivat vähintään 1.5 litran kattiloihin. Vanhemmat XGK-keittimet eivät mahdu keittoastioiden sisään.

Voiko MSR-keittoastioita käyttää avotulella?

Ruostumattomasta teräksestä ja titaanista valmistettuja keittoastioita voidaan käyttää avotulella, mutta niihin saattaa kerääntyä nokea ja astiat voivat vääntyä altistuessaan liian korkealle kuumuudelle.

Alumiinisia keittoastioita ei suositella käytettäväksi avotulella, koska niissä on sulavia muoviosia.

Kuinka MSR-keittoastiat tulisi pestä?

MSR-keittoastiat on suunniteltu helposti puhdistettavaksi. Kaikki osat, alumiinisia astioita lukuun ottamatta, ovat konepesun kestäviä. Alumiiniset astiat tulee pestä käsin, jotta keittoastian pinta ei vaurioidu.

Suosittelemme käyttämään mietoa nestemäistä pesuainetta ja hankaamatonta sientä tai liinaa keittoastioiden puhdistamiseen.

Mitä eroa on vedensuodattimella ja vedenpuhdistimella?

Vedensuodattimet on suunniteltu poistamaan vedessä leviäviä alkueläimiä ja bakteereja, mutta ei viruksi. Vedenpuhdistimet on suunniteltu torjumaan kaikkia mikrobeja. Suodattimet poistavat vedestä aineet ja mikrobit fyysisesti, kun taas puhdistimet voivat käyttää erilaisia menetelmiä kuten desinfiointia, UV-valoa ja kemiallisia prosesseja epäpuhtauksien poistamiseen.

Pystyykö MSR-suodattimilla poistamaan kemiallisia epäpuhtauksia vedestä?

MSR-suodattimet eivät ole tehokkaita raskasmetalleja ja muita korkean pitoisuuden kemiallisia epäpuhtauksia vastaan. Siksi on suositeltavaa välttää vesilähteitä, jotka voivat olla kemikaalien saastuttamia.

Kuinka valitsen vedensuodattimen ja vedenpuhdistimen välillä?

Syrjäiset ja vähemmän käytetyt vesilähteet vaativat suodatusta, kun taas suosittuihin ja useammin käytettyihin vesilähteisiin riittää vedenpuhdistin.

Voinko käyttää MSR-vedensuodatinta suolaisen veden puhdistamiseen?

Ei. MSR-vedensuodattimet on suunniteltu poistamaan bakteereja ja alkueläimiä vain makean veden lähteistä. Ne eivät ole tehokkaita suolan tai muiden mineraalien poistamisessa suolavedestä.