Etusivu Åsnes

Åsnes

Åsnes on valmistanut kestäviä suksia jo yhdeksänkymmentä vuotta. Laadukkaista vaellus- ja tunturisuksista sekä vuonna 2003 käyttöön otetuista pitokarvoista tunnetun yrityksen tuotteet valmistetaan Tŝekeissä ja Ruotsissa.

Suunnittelusta ja tuotekehittelystä vastaa Asbjørn Åsnes yhteistyössä merkin lähettiläiden kanssa.

Usein kysytyt kysymykset

Millaisia suksia Åsnes valmistaa?

Åsnes tarjoaa laajan valikoiman suksia, mukaan lukien murtomaa-, telemark- ja retkisukset. Monet suksista on suunniteltu maastokäyttöön ja ne tunnetaan kestävyydestään, vakaudestaan sekä monipuolisuudestaan.

Mitä materiaaleja Åsnes-suksien valmistuksessa käytetään?

Åsnes-sukset valmistetaan eri materiaaleista riippuen suksien mallista ja käyttötarkoituksesta.

Suurin osa vaellussuksien ytimistä sisältää kevyttä puuta, lasikuitua tai hiilikuitua. Materiaaleja, jotka tarjoavat kestävyyttä, vakautta ja suorituskykyä erilaisissa lumiolosuhteissa.

Murtomaasukset on valmistettu kevyistä materiaaleista; vaahtoytimistä, hiilikuidusta ja/tai kennorakenteista nopeuden ja tehokkuuden maksimoimiseksi.

Kuinka pitkä käyttöikä Åsnes-suksilla on?

Åsnes-suksien käyttöikä riippuu mallista ja käytöstä. Useimmat Åsnes-sukset on kuitenkin rakennettu kestämään useita vuosia.

Mitä eroa on Åsnes touring ja backcountry-suksilla?

Touring-sukset on suunniteltu maastohiihtoon tasaisella tai vierivällä maastolla, kun taas backcountry-sukset on tehty haastavampaan maastoon, kuten jyrkkiin rinteisiin ja syvään lumeen.

Mikä on suksen pitokarva?

Pitokarva on erinomainen apuväline. joka voi parantaa huomattavasti takamaahiihtokokemustasi. Mohairin, nailonin tai näiden kahden yhdistelmästä valmistetuissa pitokarvoissa on suunnattuja kuituja, joiden avulla ne tarttuvat lumeen noustessa ja vapauttavat pidon alamäessä liukuessa.

Asianmukaisella hoidolla ja hoidolla pitokarvat voivat kestää useita hiihtokausia ja olla arvokas työkalu takamaihin tutustumiseen.

Mikä on lyhyt pitokarva ja mikä on sen käyttötarkoitus?

Åsnes alkoi yhdessä muiden suksivalmistajien kanssa kokeilla lyhyitä pitokarvoja 1970- ja 1980-luvuilla. Päätavoitteena oli luoda pinta, joka tarjoaa hyvän pidon kaikissa olosuhteissa ja riittävän luiston hiihdossa. Lyhyitä pitokarvoja voidaan verrata yleisvahaan, koska ne toimivat hyvin kaikissa olosuhteissa.

Åsnes tekee pitokarvoista tarkoituksella hieman pitkiä, jotta käyttäjät voivat mukauttaa pituuden painonsa, tekniikkansa ja mieltymyksiensä mukaan. Toisin kuin pitovaha, pitokarvat eivät ole lämpötilaherkkiä joten ne ovat monipuolinen ja luotettava ratkaisu kaikkiin olosuhteisiin.

Milloin on suositeltavaa käyttää lyhyitä pitokarvoja?

Lyhyet pitokarvat ovat erityisen hyödyllisiä syvässä lumessa, pitkillä matkoilla ja kun vahaus on haastavaa. Ne tarjoavat tukevan otteen suksen alla heikentämättä merkittävästi luistoa. Lyhyet pitokarvat voidaan kiinnittää myös pysyvästi suksien alle. Åsnesin lyhyistä pitokarvoista on tullut alan standardi.

Mitä tulisi ottaa huomioon valitessa pitkiä tai lyhyitä pitokarvoja?

Lyhyet skinit ovat välttämättömiä kaikissa vuoristoseikkailuissa. Ne voivat säästää paljon energiaa kiivettäessä tai jos vahasi pettää. Lyhyet pitokarvat ovat kätevä ratkaisu otteen saamiseen ilman suksien voitelua.

Pitkät skinit tarjoavat enemmän vastusta ja pitoa, mikä tekee niistä ihanteellisia jyrkässä maastossa. Ne eivät kuitenkaan välttämättä sovellu tasaisempaan maastoon, elleivät erityiset olosuhteet sitä vaadi.

Miten pitokarvoja tulisi käyttää?

  1. Pidä kiinnityspinta puhtaana ja kuivana

    Kiinnityspinnan pitäminen puhtaana pölystä, liasta, kasvillisuudesta, kivistä ja muista roskista on ratkaisevan tärkeää.

  2. Poista mahdollinen lumi ja jää kiinnityspinnalta

    Kertynyt jää tai lumi voidaan yleensä poistaa harjaamalla pois hansikkaalla tai kaapimalla pitokarvan takaosaa teräsreunalla. Vaihtoehtoisesti pitokarvan voi lämmittää ja antaa jään tai lumen sulaa. Kiinnitys tarttuu jälleen sukseen.

  3. Pidä pitokarva lämpimänä

    Pitokarvan liima voi pettää hyvin kylmissä olosuhteissa. Säilytä pitokarvaa takissasi tai sisätaskussa, kun sitä ei käytetä. Jos lämpötila on alle -15°C, pidä pitokarva sisätaskussa pitääksesi sen lämpimänä.

  4. Tunnollinen ylläpito

    Liimalla on taipumus pettää ensin pitokarvan takaosassa, lähellä kiinnitystä. Tarkista pitokarvat säännöllisesti, poista kaikki roskat ja säilytä pitokarvoja tarvittaessa sisätaskussa. Varaudu mahdollisiin hiihtäessä tehtäviin huoltotöihin.

  5. Varaudu hätäratkaisuihin

    Hätätilanteessa urheiluteippi tai lisähihna voi pelastaa päivän!

  6. Pidä pitokarva kuivana

    Märkä lumi voi kuljettaa jäätä pitokarvoille, varsinkin lämpötilojen vaihdellessa. Pitokarva-vaha suojaa pitokarvaa ja parantaa luistoa. Anna pitokarvojen kuivua ja lämmetä huoneenlämmössä käyttökertojen välillä.

  7. Liimaa tarvittaessa pitokarva uudelleen

    Liima kuluu käytössä ja vaatii lopulta korjausta. Pitokarvan uudelleen liimaus vie aikaa, mutta se on paljon halvempaa ja ympäristöystävällisempää kuin uuden parin ostaminen.

  8. Säilytä pitokarvat suojassa auringolta ja kylmältä

Mitä eroa on mohairin, nailonin ja niiden sekoituksen välillä?

Mohairilla on ylivoimainen liukukyky verrattuna nyloniin, kun taas nylon tarjoaa paremman pidon kuin mohair. Jos etsit pitokarvaa joka kestää kulutusta, nylon on oikea valinta. Etenkin tutkimusmatkoille tai jyrkille laskuille.

Jos asetat etusijalle erinomaisen luiston, mohair on paras vaihtoehto erityisesti pehmeällä lumella.

Tasapainoinen kompromissi kestävyyden ja liukukyvyn välillä on mohairin ja nailonin sekoitus. Tyypillisesti sekamateriaalista valmistetut pitokarvat sisältävät 60-70% mohairia ja 30-40% nylonia.

Miksi pitokarva on irronnut?

Pitokarvan irtoaminen voi tapahtua vaeltaessa, jyrkillä rinteillä, suurista lämpötilanvaihteluista johtuen ja lumen tai veden joutuessa pohjan sekä liiman väliin. Tilanteen korjaamiseksi voit:

  • Kuivaa pitokarvat (sisätiloissa, jos mahdollista)
  • Varmista että kiinnityspinta on puhdas
  • Lämmitä kiinnityspinta huoneen- tai ruumiinlämmöllä
  • Pidä varalla toisia pitokarvoja
  • Tarvittaessa improvisoi kiinnitys hihnalla tai teipillä
  • Tarkista liiman määrä ja tarvittaessa uudelleenliimaa pitokarvat

Kuinka takaan hyvän luiston?

Vaikka valitsemasi vaha on tärkeä, se ei ole ainoa huomioitava tekijä. Noudattamalla näitä ohjeita voit nauttia paremmasta luistosta ja suojasta:

  • Aseta sukset tasaiselle työalustalle.
  • Poista vanha vaha ennen uuden lisäämistä. Käytä messinkiharjaa tai muuta sopivaa työkalua pohjan puhdistamiseen.
  • Puhdista pohja puhdistusaineella.
  • Kuumenna vaha. Yleiskäyttöön sopii parhaiten keskikova vaha. Nestemäisistä luistovoiteista voi myös olla hetkellistä hyötyä hiihtotilanteissa.
  • Anna vahan kovettua noin kymmenen minuuttia. Suksien säilyttäminen viileässä voi nopeuttaa kuivumisprosessia.
  • Poista ylimääräinen kuivunut vaha siklillä
  • Harjaa lopuksi pohja kiiltävän sileäksi pitokorkilla tai voiteluharjalla.

Miten siteet tyypillisesti valitaan erilaisiin hiihtolajeihin?

Radoilla ja helpossa maastossa käytettävien kapeiden murtomaasuksien tyypillinen sidepari on NIS/NNN-mallinen.

Yleisin sidevalinta vuoristoiseen maastoon on BC. Siteissä on leveämpi ja tukevampi muotoilu verrattuna kapeampiin NIS/NNN-malleihin.

Leveämmille, laskuun suunnitelluille BC-suksille sopii parhaiten 75-milliset vaijerisiteet.

Mitä eroa on 75 mm ja BC -siteillä?

75-millisten vaijerisiteiden yksi etu on joustavuus. Voit valita samoilla siteillä ja suksilla juuri sinulle sopivan jäykkyyden omaavat kengät. Vaijerisiteet soveltuvat erinomaisesti leveisiin suksiin ja laskuihin.

BC-siteet tarjoavat käyttömukavan kokemuksen vaelluksilla ja pidemmillä retkillä. BC-siteet mahdollistavat paljon suuremman valikoiman yhteensopivia saappaita joiden jäykkyys, materiaalit ja istuvuus vaihtelevat.

Miten pidän parhaiten huolta Åsnes-suksista?

Säilytä Åsnes-suksia kuivassa paikassa suojassa auringonvalolta ja pyyhi sukset aina käytön jälkeen. Muista ylläpitää pohjan pitokarvoja sekä luistovahoja.